Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Πρωτομαγιά.

Σήμερα γιορτάζουμε την πρωτομαγιά ή αλλιώς την παγκόσμια ημέρα των εργαζομένων.

Η ιστορία της Πρωτομαγιάς είναι ενδιαφέρουσα αλλά και οξύμωεη.

Σαν “αφορμή” για την επαίτεια στάθηκε η σφαγή απεργούντων εργατών στο Σικάγο στις αρχές του Μάη 1886. Το οξύμωρο είναι πως στις ΗΠΑ και στον Κανάδα γιορτάχουν το Labor Day κάθε πρώτη δευτερα του Σεπτεμβρίου.

Σχετικά links: Labor Day
Πρωτομαγιά: May Day και Πρωτομαγιά

Οι ναζί και τα κομμουνιστηκά καθεστώτα είχαν οικιοποιηθεί την Πρωτομαγιά.

Να προσθέσω επίσης πως την πρωτομαγιά του 1994 πέθανε από ατύχημα ο Ayrton Da Silva Senna και ήταν ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα. Θυμάμαι ακόμα την ημέρα μιας και ήμουνα φανατικός οπαδός του, σουβλίζαμε αρνί στο κήπο του σπιτιού μας στις Βρυξέλλες :(

Προσθήκη 3/5/2009: Μόλις είδα την αγαπημένη μου εκπομπή στην τηλεόραση: kiosque και εκεί αναφέρθηκαν τα εξής: Η Πρωτομαγιά δεν γιορτάζεται την 1η Μαϊου και στην Ιαπωνία και στην Μεγάλη Βρετανία ενώ στην Ιρλανδία γιορτάζεται στις 4 Μαϊου, επίσης αναφέρθηκε πως την Πρωτομαγιά του 2004 έγινε η μεγάλη διεύρυνση προς Ανατολή της Ε.Ε. Σε αυτό το θέμα θα ασχολειθώ στο ποστ που θα αφιερώσω στην Ε.Ε. σε λίγες μέρες.

Υ.Γ. Για να περιαυτολογίσω: Στο entry της Wikipedia για την Πρωτομαγιά συμπλήρωσα την ενότητα για την χώρα μας.

10 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους τους εργαζομένους :)

Meropi είπε...

Ευχαριστώ κι εγώ Γιάννη μου για τα χρόνια πολλά, γιατί θεωρώ τον εαυτό μου σκληρά εργαζόμενη.
Προσπάθησα να δω ποια ενότητα συμπλήρωσες στη Wikipedia, αλλά δεν κατάλαβα.
Χρόνια Πολλά και σε σένα

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Meropi, να σου πω την αλήθεια δεν βγάζω ακρη με τη Wikipedia. Το συγκεκριμένο λεκτικό το άλλαξα από το γραφείο την Τετάρτη και χθες που ξαναμπήκα δεν το είδα, το άλλαξα ξανά και αν κρίνω από ότι μου λες μάλλον δεν εμφανίζεται.

Θα το ξαναβάλω...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Meropi
Ξαναπρόσθεσα το κείμενο στην wikipedia. Για την ακρίβεια πρόσθεσα το εξής: Greece

May first is celebrated in Greece with massive demonstrations. Very often these demonstrations are marked with violent clashes between the demonstrators and the riot police.
Ελπίζω να μην ξαναδιαγραφεί.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι οι Ναζί χρησιμοποιούσαν την επαίτειο μιας και το πλήρες όνομα τους ήταν: Εθνικό και Σοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας και πράγματι στην αρχή οι πολιτικές τους ήταν σοσιαλιστικές. Στην πορεία όμως τα "έκαναν πλακάκια" με τους βιομηχάνους...

Nikos Lioliopoulos είπε...

μαλλον πρεπιε να σβήστηκε πάλι. αυτη τη στιγμμη γραφει "The 1st May celebrations are charecterised with demonstrations . Participation however has dropped significantly during the last decade. All major Greek parties participate."

αθεόφοβος είπε...

Είναι ενδιαφέρον αυτό που γράφεις για την οικιοποίηση της πρωτομαγιάς από τους Ναζί τα πρώτα τους χρόνια γιατί δεν έχω διαβάσει κάτι το λεπτομερέστερο για το γεγονός αυτό.

VAD είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ,ΙΩΑΝΝΗ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Nikos.Lioliopoulos
Πράγματι το κείμενο έχει εμπλουτιστεί και τώρα λέει:
May First is also International Workers Day, a holiday celebrating the struggles and achievements of the working class (such as unionization, 8-hours working day, healthcare and insurance provisions etc...). Workers' groups and unions are often active on this day; major manifestations are sometimes scheduled for May Day.

Since May Day corresponds with the peak of the flower season, flower shows and festivals are common. The ancient Minoans are believed to have celebrated one of their two "New Year" celebrations about this time - the other was in October.

One very common commemoration is the making of a May wreath which is hung on doorways, balconies, in chapels, and many other places. Keep an eye out for them.
@Αθεόφοβε
Όχι δεν είναι καθόλου παράξενο μιας και αρχικά οι ναζί ήταν σοσιαλιστές, όπως και οι φασίστες του μουσσολίνι.

@VaD
Επίσης.

giant13 είπε...

Καλό μήνα Γιάννη κι από μένα.

Ο Ayrton Sena ήταν και ο δικός μου αγαπημένος πιλότος της F1.

Οχι μόνο ο καλύτερος πιλότος αλλά και μιά ευγενική ψυχή ταυτόχρονα.
Το ίδρυμα που ίδρυσε και συνεχίζει να συντηρεί η αδελφή του στην πατρίδα του την Βραζιλία, έχει φροντίσει με διαφόρους τρόπους 9.500.000 παιδάκια μέχρι τώρα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Συμφωνώ και θέλω να σου πως πως το σχόλιο σου είναι το πρώτο email που έλαβα μετά την εγκατάσταση του Gmail notifier