Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ;


Η παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» επιβεβαιώνει δυστυχώς τη διαχρονική του τακτική να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα.
Μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων του προέδρου του, αλλά και της επίσημης περίληψης του κειμένου διαλόγου που κατέθεσε, δείχνει ότι οι άνθρωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε δεν έχουν κατανοήσει το νόημα των πράσινων προτάσεων, είτε δεν είναι διατεθειμένοι να πουν την αλήθεια στους πολίτες.
• Χρειάζεται κάποιος να τους εξηγήσει ότι η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι ο επόμενος πακτωλός για κάθε πικραμένο, αλλά ένα πλαίσιο για επείγουσες οικονομικές παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα προσφέρουν πολύτιμη ανάσα χρόνου στα περιβαλλοντικά μέτωπα, ανοίγοντας το δρόμο για άλλα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.
• Δεν έχει ως τώρα επινοηθεί είδος πράσινης ανάπτυξης, με ή χωρίς εισαγωγικά, συμβατό με τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, την εκτροπή του Αχελώου, τα γήπεδα γκολφ, τους νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική ή την εκτός Σχεδίου δόμηση.
• Αποτελούν μάλλον δυσοίωνη απειλή οι θριαμβολογίες για το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που είχαν χαρακτηρισθεί παράδειγμα προς αποφυγή από τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.
• Για όσους ενδιαφέρονται, τέλος, για λεπτομέρειες, αξίζει την προσοχή ότι οι προτεινόμενοι στόχοι για την «πράσινη ενέργεια» μόλις που φτάνουν το στόχο που πρόσφατα διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ και παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανταποκριθεί επικοινωνιακά στην απαίτηση της κοινωνίας για «κάτι πιο πράσινο», χωρίς να θυσιάσει καμιά από τις αγκυλώσεις που σφράγιζαν μέχρι τώρα την πολιτική της. Σε μια εποχή που κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων αναγκάζονται να προωθήσουν κάποιες πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έτσι ορατό κίνδυνο να βιώσει την τάση αυτή ως απλή επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα, πετώντας στα σκουπίδια τη μόνη ορατή ευκαιρία της για ουσιαστική έξοδο από την κρίση.
Τελικά το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τον τρόπο του, πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουν τα υπάρχοντα κόμματα σε δειλά έστω οικολογικά ανοίγματα, χωρίς μακροχρόνια πίεση από ισχυρό πράσινο κίνημα. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται για το «πρασίνισμα» των κομμάτων τους, η ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων και η οικοδόμηση θεματικών πλειοψηφιών στην κοινωνία αποτελεί βραχυπρόθεσμα τον αποτελεσματικότερο δρόμο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ο.Π.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070
Νίκος Χρυσόγελος 6936 672882
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976 448442

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Πάμε μια βόλτα με το ποδήλατο

Η Καθημερινή της Κυριακής είχε ένα άρθρο για ποδηλατόδρομους στην Αθήνα( Πάμε μια βόλτα με το ποδήλατο). Μακάρι να τους φτιάξουν!