Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Την ώρα της Γης την έμαθα από ένα μπλογκ (Η ώρα της γης 2009). Η πρώτη μου αντίδραση είναι πως είναι ανούσιο να μην καταναλώνουμε ρεύμα μία μόνο ώρα κάθε χρόνο. Στην συνέχεια όμως, είδα το αφιέρωμα της Καθημερινής στο ένθετο ΟΙΚΟ και πείστηκα να συμμετάσχω και εγώ. Ίσως έπεσα θύμα του marketing, αλλά δεν χάνω τίποτα και σας προσκαλώ να σειμετάσχετε και εσείς.

Δίνω και μερικά links από την Καθημερινή:
28 ΜΑΡΤΙΟΥ / 60 - Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Συγχρονίστε τα ρολόγια σας

Δυστυχώς δεν βρήκα τα άρθρα από την σημερινή Καθημερινή. Αν τα βρω τις επόμενες ημέρες θα τα προσθέσω.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Kiosque

Kiosque

Μία εκπομπή βλέπω στην τηλεόραση. Λέγοντας βλέπω εννοώ πως τη παρακολουθώ πάντα και όταν δεν μπορώ να είμαι μπροστά από την οθόνη την ώρα προβολής της την γράφω στο video.

Αυτή είναι το Kiosque και προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 18:00 από το κανάλι TV5 Monde.

Η εκπομπή κρατάει μία ώρα και σχολιάζει την επικαιρότητα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες εκπομπές και που με έχει κάνει fan της είναι το concept της.

Στο Panel υπάρχει ένας κεντρικός παρουσιαστής, ο Philippe Dessaint, και 5 καλεσμένοι οι οποίοι είναι δημοσιογράφοι, αντιπρόσωποι ξένων ΜΜΕ στη Γαλλία, από διάφορες χώρες. Σχεδόν από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι οι δημοσιογράφοι εκπροσωπούν όλα τα φάσματα της πολιτικής, αν εξαιρέσουμε τα άκρα.

Οι συζητήσεις είναι πάντα ενδιαφέρουσες, με επιχειρήματα και κόσμιες, το αντίθετο από τα δικά μας παράθυρα δηλαδή, παρόλο που στο panel μπορεί να βρίσκεται ένας δεξιός Ισραηλινός με έναν αριστερό Άραβα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της εκμπομπής είναι πως έχει ένα σκιτσογράφο (Ali Dilem) ο οποίος σχεδιάζει σκίτσα κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Ο Ali Dilem είναι Αλγερινός και τα τελευταία χρόνια ζει στη Γαλλία μιας και στη χώρα του έχει δεχτεί πολλές φορές απειλές για την ζωή του, άλλωστε έχει καταδικαστεί στην Αλγερία για τα σκίτσα του.

Τέλος και πολύ σημαντικό είναι η θεματολογία της εκπομπής. Επιλέγονται τα σημαντικότερα θέματα της προηγούμενης εβδομάδας ή της επομένης και ακούγονται απόψεις από όλες τις "γωνιές" του πλανήτη μας. Είναι ανούσιο να σημειώσω πως η οπτική γωνιά μιας Καμερουνέζας (για παράδειγμα) για τις οικονομικές προοπτικές της Αφρικής (πάλι παράδειγμα) απέχει έτη φωτός από την κυριαρχούσα άποψη στην Ελλάδα.

Σήμερα οι καλεσμένοι ήταν:
- Ένας Ισραηλινός ο Joav Toker, από το Κανάλι 10
- Ένας Καμερουνέζος
- Μία Λιθουανή
- Μία Χιλιανή
- Ένας Γερμανός

Και η θεματολογία της εκπομής ήταν:
-Crise économique et mouvements sociaux, κοινωνική κρίση και κοινωνικά αιτήματα
-Crise politique à Madagascar,Πολιτική κρίση στη Μαδαγασκάρη
-L'Amérique latine toujours plus à gauche, η Λατινική Αμερική όλο και ποιο αριστερά
-Prison à vie pour Josef Fritzl, Ισόβεια φυλάκιση για τον Josef Fritzl

Kiosque kάθε Κυριακή στις 18:00 από το TV5 Monde, για όσους τυχερούς έχουν NOVA.

Υ.Γ. Tακτικός καλεσμένος της εκπομπής ήταν και ο Λιβανέζος Samir Kassir
ο οποίος δολοφονήθηκε (ένας από τους τόσους πολλούς στην χώρα του) τον Ιούνιο του 2005. Μερικές χώρες είναι τυχερές και έχουν δημοσιογράφους που ρισκάρουν την ζωή τους για το επάγγελμα τους.