Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Κάγκουρες

Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο στους συμπατριώτες μας που έχουν σαν βίτσιο να αλλάζουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου τους, το οποίο θα αποκαλώ από εδώ και πέρα κούρσα.

Θα αρχίσω με μία προσωπική ιστορία. Μεγάλωσα στις Βρυξέλλες και εκεί οι κάγκουρες είναι είτε μετανάστες είτε Βέλγοι μικροαστοί και είναι νεαροί στην ηλικία. Επίσης τους συναντάς μόνο στις μικροαστικές περιοχές. Οδηγάνε συνήθως έιτε BMW σειρά 3 είτε VW Golf. Στην αμερική είναι χαρακτηριστικό το γκέτο των μαύρων και των λατίνων. Εκεί οδηγάνε BMW σειρά 3 ή Nissan.

Στην χώρα μας τα δεδομένα αλλάζουν. Κάκουγκερες συναντάς παντού και ο οδηγοί είναι κάθε ηλικίας, επίσης υπάρχουν και γυναίκες καγκουρες. Τα αυτοκίνητα αλλάζουν επίσης. Δεν γνωρίζω αν ο λόγος είναι ότι οι Έλληνες είμαστε φτωχότεροι από τους Ευρωπαίους αλλά εδώ οι κούρσες είναι συνήθως Peugeot rallye ή citroen saxo vts.

Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο κάποιος να πειράξει το αυτοκίνητο του. Έχει πρόβλημα στήσης ή είναι απλώς ανεγκέφαλος; Επίσης δεν καταλαβαίνω τις γυναίκες που βγαίνουν με κάγκουρες. Να το πω ωμά: Πόσο ηλίθιες είναι και αυτές;

Αγνοώ επίσης τον προορισμό του όρου. Μία φίλη μου είπε πως ο ορισμός μας ήρθε από την βόρεια Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος αν στέκει.

Σίγουρα είναι ένα χαρακτηριστικό του τρίτου κόσμου. Όταν είχα πάει στην Thailand είδα πολλές φτιαγμένες κούρσες. Μάλιστα εκεί έβαζαν φθιορούχες λάμπες διαφορετικού χρώματος στους προβολείς της κούρσας.

Προσθήκη 12/5/2009. Με ενοχλούν ακόμη περισσότερο οι κάγκουρες που δεν έχου αλλάξει όλη την εμφάνιση της "κούρσας" τους, δηλαδή έχουν αλλάξει μόνο ζάντες ή έχουν βάλει σποϊλέρ. Μου θυμίζουν τραβεστί που δεν έχουν ολοκληρώσει τις επεμβάσεις τους άρα είναι απίστευτα αντιαιδθητικό σαν θέαμα.

Στο πρώτο μου μπλογκ είχα γράψει δύο κείμενα σχετικά με τους κάγκουρες:
Φτιαγμένες μπέμπες: "γίναμε Ευρώπη"..

Η πλαστική σακούλα, το κιτ βελτίωσης και ο ... .

Και μερά από μία μικρή πλούγηση στο ίντερνετ βρήκα ένα κείμενο για αυτούς:
ΚΑΓΓΟΥΡΕΣ/ΚΑΓΚΟΥΡΕΣ - ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.

Τους παραδέχομαι μιας και έχουν δικό τους τόπο. Θα μου πείτε πως δεν είναι δύσκολο..

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Le Petit Futé Bières belges


Le Petit Futé Bières belges
Όπως θα γνωρίζετε πολλοί μεγάλωσα στις Βρυξέλλες. Το Βέλγιο μαζί με την Τσεχία και την Γερμανία είναι οι χώρες της μπύρας, έτσι έγινα και εγώ φανατικός οπαδός αυτού του εξαίσιου ποτού. Πριν από λίγο καιρό η αδελφή μου μου έκανε δώρο αυτό το βιβλίο και την ευχαριστώ πολύ. Στο Βέλγιο υπάρχουν εκατοντάδες μάρκες μπύρας, πολλές από αυτές κατασκευάζονται από βιομηχανίες, άλλωστε η InBev είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο (inbev), από την άλλη όμως υπάρχουν και πολλές οικογενειακές ζυθοποιήες όπως και μπαράκια που φτιάχνουν τις δικές τους μύρες. Επίσης τα ψιλικατζίδικα γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης (Grande Place) λένε πως έχουν πάνω από 500 εττικέτες με διαφορετικές μπύρες.

Εφευρέτες της μπύρας ήταν οι Σαμμέριοι, άλλωστε υπάρχει και το ρητό που λέει πως ο πολιτισμός ξεκίνησε στην Σαμμέρια. Σιγά-σιγά η παραγωγή του θεσπέσιου ποτού πέρασε και στην Ευρώπη και έγνε το κατ' εξοχήν ποτό για πολλές χώρες, μάλιστα πολλές χώρες όπως η Γερμανία έβαζαν περιορισμούς στον ορισμό της μπύρας για να προστατεύσουν την εγχώρια παραγωγή τους. Οι περιορισμοί αυτοι καταργήθηκαν από την Ε.Ε..

Οι αγαπημένες μου μπύρες είναι:
La Blanche ειδικά η Hoegaarden (σελίδα 129 στο βιβλίο). Στο Hoegaarden τον 18ο αιώνα υπήρχαν περισσότεροι από 30 ζυθοποιίες και το 1954 έκλεισε η τελευταία από αυτές. Όμως το 1966 ο Pierre Celis ξανάνοιξε τη brasserie αλλά στην συνέχεια εξαγοράστηκε από τον γίγαντα in-bev.
Gueze ειδικά η Belle Vue και η οποία άλλωστε θεωρείται και η μπύρα των Βρυξελλών (σελίδα 128 στο βιβλίο). Η Geuze της Belle Vue δεν είναι η καλύτερη της αγοράς αλλά η περισσότερο εμπορική. Και αυτή εξαγοράστηκε από τον γίγαντα in-bev.