Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

23 Μαρτίου

ή αλλιώς η αρχή της επανάστασης του 1821.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πολλοί Έλληνες αγνοούν ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε σαν σήμερα 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα και όχι την 25η Μαρτίου όπως γιορτάζεται. Αυτό το γεγονός το αναφέρει και η Βικιπείδια: 1821.

Οι περισσότεροι, ξανά, μπορείτε να φανταστείτε για ποιο λόγο ορίστηκε η 23 Μαρτίουσαν “Συμβατική ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 1821” που λέει και η Βικιπείδια, εκείνη η ημέρα είναι μία μεγάλη γιορτή για τους Ελληνορθόδοξους και αυτό η θρησκεία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στον ορισμό του εθνους των Ελλήνων.

3 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το αρχικό κείμενο το είχα ανεβάσει το 2010 αλλά φέτος φοβάμαι ότι θα έχουμε μεγάλης έκτασης επεισόδια από την "ανίερη" συμμαχία των ακροδεξιών και των οπαδών, μακάρι να μην γίνουν πολύ μεγάλες ζημιές.

Dormammu είπε...

Οι Μανιάτες θεωρούν ότι η επανάσταση ξεκίνησε από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου.

Εγώ ως κατά το ήμισυ καλαβρυτινός προτιμώ να πιστεύω ότι ξεκίνησε με τις πρώτες τουφεκιές στην Χελωνοσπηλιά (16 προς 17 Μαρτίου).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά το β' 15νθημερο του Μαρτίου του 1821, υπήρξαν στον Μοριά διάσπαρτα σημεία όπου κτυπήθηκαν οι Τούρκοι. Επικράτησε να εορτάζεται η Επανάσταση στις 25/3 προκειμένου να συνπίπτει με την γιορτή του Ευαγγελισμού.

Τελικά δεν έγιναν και πολλά επεισόδια :-)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Dormammu
Δεν είμαι ιστορικός οπότε μπορεί να κάνω λάθος.

Καλό είναι να αφήνουμε τη μελέτη της ιστορίας στους ειδικούς και να μην τη χρησιμοποιούμε για πολιτικούς σκοπούς :)