Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Το κόμμα της χαράς.



Αναφέρομαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, και νομίζω ότι ο πνευματικός πατέρας του όρου είναι ο κύριος Παπαχρήστος δημοσιογράφος του ΔΟΛ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ιστορικά στο χώρο της κεντροαριστεράς ανήκουν, ή τουλάχιστον ανήκανε, άνθρωποι του πνεύματος και της διανόησης όπως και πολλοί αξιόλογοι πολιτικοί θα αναφέρω δύο: τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Ιστορικά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές κυμαινόταν κάτω από το 5% και μερικές φορές δεν έφτανε το 3% ώστε να εκλέξει Βουλευτές. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην και στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Μαϊου 2012 κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Το ίδιο συνέβει και στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Ο βασικός λόγος της επιτυχίας του είναι ότι κατάφερε να πείσει να τον ψηφίσουν οι χαμένοι των μνημονίων, σε γενικές γραμμές το λεγόμενο «βαθύ» ή πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι το μανιχαϊστικό του σύνθημα: «ή αυτοί ή εμείς», συγνώμη για να το θέσω ωμά, όποιος ζητάει τη ψήφο μου με τέτοιο χαμηλό εκβιασμό με ωθεί να επιλέξω τον αντίπαλό του.

Ένα από τα βασικά του επιχειρήματα είναι ότι δεν έχει κυβερνήσει και πολιτεύεται ενάντια στη διαφθορά, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που μαστίζεται από τη διαφορά, ειδικά ο δημόσιος τομέας. Η βασική μου ένσταση είναι ότι τον ψηφίζουν τα κατ’ εξοχήν κοινωνικά στρώματα που συνδέονται με τη διαφθορά*. Όσον αφορά το ότι δεν έχει κυβερνήσει η περίπτωση του κύριου Χρήστου Γκορτζίδη με καλύπτει απόλυτα, με την ενεργή του υποστήριξη το κράτος δεν έχει μπορέσει να εκμεταλευτεί την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και πριν από λίγο καιρό η δικαιοσύνη τον έκρινε ηθικά υπεύθυνο για τον θάνατο ενός 13χρονου σε ένα λούνα παρκ που ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου του.

Ας επιστρέψω στο 2014, πριν από λίγο καιρό είχαμε 3 εκλογές: Δημοτικές, Περιφερειακές και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι Δημοτικές και οι Περιφερειακές είναι επίσημα ακομμάτιστες, δηλαδή δεν εκπροσωπούνται άμεσα κόμματα, στην πράξη είδαμε κάτι άλλο, στην Αττική όλος ο κομματικός μηχανισμός στήριζε την υποψηφιότητα της κυρίας Δούρου, είναι ανούσιο να αναφέρω την αφισορύπανση μιας και όλοι οι κάτοικοι της Αττικής είδαμε τις άπειρες αφίσες. Το βασικό επιχείρημα της κυρίας Δούρου ήταν ότι ο κύριος Σγουρός αντιπροσωπεύει το κατεστημένο και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα φώναζα: μαζί σου Ρένα αν μας είχε δώσει ένα αξιόπιστο στοιχείο, ένα που γνώριζα είναι τα 20 εκατομμύρια που έδωσε στην ΑΕΚ, μία ανώνυμη εταιρία, για να χτίσει το νέο της γήπεδο**.

Στις Ευρωεκλογές το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρόεδρος του είναι υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής και ότι αν εκλεγεί θα τα βάλει με τα συμφέροντα κλπ.

Στις Δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλέξει Περιφερειάρχη Αττικής την κυρία Δούρου, ο εκλεκτός του για Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Σακελαρίδης έχασε στον δεύτερο γύρο από τον κύριο Καμίνη, όσοι είμαστε αντικειμενικοί και είδαμε το debate καταλάβε ότι ήταν ένας αγώνας Champions League (Καμίνης) με μία ομάδα τοπικού πρωταθλήματος (Σακελαρίδης).

Αν η κυρία Δούρου έχει λίγη τσίπα θα έπρεπε να ευχαριστήσει τον κύριο Πάγκαλο για το σεξιστικό του σχόλιο και τον κύριο Σαμαρά που δεν υποστήριξε από την αρχή τον κύριο Σγουρό.

Το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις 3 εκλογές ήταν: στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν, έχουν περάσει 10 μέρες και η δικομματική κυβέρνηση ζει και βασιλεύει, θα παρακαλούσα τον κύριο Τσίπρα να φτιάξει ένα σοβαρό πρόγραμμα, αν μη τι άλλο το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κυρίου Σαμαρά είναι ότι μέχρι τις τριπλές εκλογές η Ελλάδα δεν είχε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και μακάρι στις επόμενες εκλογές  ο κύριος Σαμαράς να μην κάνει λανθασμένες επιλογές όπως έκανε στις Δημοτικές και στις Περιφερειακές, για να το γράψω ωμά, ποσώς με ενδιαφέρει ο ίδιος αλλά είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επίσης θα παρακαλέσω τον κύριο Σαμαρά και εν όψη του ανασχηματισμού, να καταλάβει ότι δεν παίζει μπάλα μόνος του, ελπίζω να έχει καταλάβει ότι η θέση του Πρωθυπουργού μιας χώρας δεν είναι παίξε-γέλασε.

*Δεν θέλω να κατηγορήσω συλλήβδην όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πως διορίστηκαν οι περισσότεροι και ότι πολλοί από αυτούς κάνουν τα στραβά μάτια στη διαφθορά.

** Μακάρι, για την Αττική, να μην συνεχίσει αυτή τη πολιτική αλλά αμέσως μετά την εκλογή της συμφώνησε ώστε η περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτήσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.